Rennen op blote voeten

Product ontwikkeling | Barefoot running

Barefoot running

Op internet is veel te lezen over barefoot running, maar weinig te vinden. Weinig houvast. Wat moet ik wel doen? Wat moet ik niet doen? Is het nou wel of niet goed voor je lichaam? Ik weet ook niet alles, maar kan wel vertellen wat ik de afgelopen 5 jaar heb gedaan om te kunnen genieten van het rennen op blote voeten.

Introductie

Rond 2014 ging ik op zoek naar een alternatief voor het wielrennen in de winter. Een aantal buurjongens waren toen al een tijdje aan het rennen. Dus heb ik me daarbij aangesloten. Super saai. Nee, onwijs gezellig met die jongens, maar het lopen vond ik niet zo super. Wanneer je begint met rennen heb je overal pijntjes. Je lichaam is er niet aan gewend. Na een paar maanden echter kwamen de 5 en de 10 km vrij vanzelf.

Maar saai dus. Op een gegeven moment hebben we besloten in het bos te gaan rennen. We wonen dicht bij Soestduinen. Dit maakte het rennen al veel leuker. Allemaal kleine snelle paatjes op en neer tussen de bomen en struiken. Alsof we weer allemaal 10 jaar jong waren! En op een bepaalde dag in de zomer was het heel warm. Zo warm dat we onze schoenen hebben uitgetrokken.

Born to Run

Om de een of andere reden kwam ik precies in die week ook dit boek tegen. In 1 ruk uitgelezen. Leest niet altijd even lekker weg en is ook wat Amerikaans geschreven. Maar ook veel interessante dingen en onderzoeken. Of het boek nu vol staat met waarheden of onwaarheden. Ik had er genoeg aan om mijn blote voeten uitstapje ineens serieus te nemen. Naast de lol die ik had, zat er nu ook een theorie achter. En daar houd ik van.

Het boek vertelt in het kort dat wij zelf onze ademhaling kunnen bepalen tijdens het rennen, onafhankelijk van onze passen. Dat is bij viervoeters niet het geval. Onze ren snelheid (die we lang kunnen aanhouden) precies tussen de ”draf” en de ”galop” van de dieren die we eten in zit. Dat we uitmunten in het zweten. En vooral, dat het hele voortbestaan van de mens drijft op ons natuurlijke vermogen om te rennen zoals alleen wij kunnen rennen. En dat allemaal ondersteund met studies naar de looptechnieken van de mensen op de aarde die nog geen of weinig slachtoffer zijn van onze consumptiemaatschappij.

Daniel Lieberman

Maar goed, dan wil je dit allemaal dus ook graag zelf. Maar waar begin je? Een van de mensen uit het boek is Daniel Lieberman. Daniel legt vrij technisch/biologisch uit wat de verschillen zijn tussen het landen op de hak en het landen op de voorvoet. Hij beschrijft ook dat deze voordelen passen binnen hun hypothese. Okay, top! Dus op je voorvoet landen. Maar het is helemaal niet gemakkelijk om zomaar op je voorvoet te landen. Na een paar kilometer gingen mijn kuiten er helemaal aan. Kon de halve week niet normaal de trap op en af.

Ken Bob Saxton

Ken schijnt een legende te zijn op het gebied van barefoot running. Ken zegt dat je op je blote voeten hardlopen moet zien als een nieuwe sport, waar je nog niets van weet. En dat je net als een nieuwe sport rustig aan moet beginnen. Ervaren en van daaruit langzaam opbouwen. Ook mag je hak gewoon de grond raken van Ken. Wat een opluchting! Ook noemt hij dat het belangrijk om je knie gebogen te houden.

Zero Drop

Okay, dus landen op je voorvoet (niet extreem), klein beginnen en je knie licht gebogen. Ik denk nu iets te weten over hoe ik op mijn blote voeten moet rennen. Maar dan kom je de realiteit tegen. Dat het niet zo gemakkelijk is om op je voorvoet te landen. En dat het best nog oncomfortabel is om op je blote voeten te lopen. Je voeten zijn er nog niet geschikt voor. 2 missies heb ik nu dus. Mijzelf de techniek eigen maken en zorgen dat mijn voeten ”harden”. Om de techniek onder de knie te krijgen gebruik ik nikes met een minimale drop. Slechts 4 mm. Drop is hoeveel mm de binnenzool aan de voorkant van je schoen lager is dan aan de hak zijde. Hoe minder drop hoe beter. Zo kon ik oefenen op de voorvoet-landing zonder te wachten op mijn nieuwe voeten.

De landing

Op je voorvoet landen is helemaal niet zo gemakkelijk. Tijdens het aanleren van de techniek kwam ik er gaande weg achter dat het niet goed voelde wat ik aan het doen was. Goed luisteren naar je lichaam is echt heel belangrijk tijdens de overstap naar blote voeten. Ik realiseerde me dat het niet de stand van de voet is. Maar de plaats waar je je voet neerzet, die bepalend is voor de voorvoet landing. De dame op de voorgrond landt op haar hak. Voornamelijk omdat ze haar voet voor haar knie neerzet. Je voet voor je knie neerzetten zorgt trouwens ook voor een remmende kracht. Op de fiets knijp je toch ook liever niet om de 30 seconden in de rem?

Plaatsing voet

Deze mevrouw heeft een ietwat apart stemgeluid, en vertelt ook heel veel. Maar wat ik super fijn vind aan deze video is dat het ongeveer 6 minuten lang slow-motion beelden bevat. Naar dit soort video's heb ik de eerste maanden heel veel gezocht en gekeken. Als je goed kijkt kun je hier veel uithalen. Zo zie je op 2.40 min heel goed hoe zij haar voeten neerzet. Maar vooral waar en wanneer. Bretta zwaait haar been wel naar voren, maar zet haar voet pas op de grond nadat haar voet al weer aan de achterwaartse beweging is begonnen. En haar gewicht lijkt pas geheel op haar voet te staan wanneer haar voet nog maar een heel klein stukje voor haar heup is. Ook op 4.50 min is dit goed te zien.

Vallen

Op deze video wordt pose running uitgelegd. Ik gebruik weinig uit deze video, maar deze video maakt me wel bewust van het feit dat rennen een permanente onbalans naar voren is. Dit klinkt misschien vreemd, maar als je je daar op focust tijdens het rennen kan het je echt helpen. Het helpt mij om mijn voet meer onder mijn lichaam neer te zetten in plaats van ver naar voren.

Trek aan de grond

Een andere manier die mij helpt om mijn voet niet te ver naar voren te zetten is het naar achter ”trekken” van de ondergrond. Deze video laat dit ook zien. Sage zet zijn voet niet neer maar trekt zijn voet naar achteren. Dit gaat nog veel lekkerder met blote voeten. Vooral in het zand. Ik richt mijn tenen naar voren. Opengesperd. Maar zet mijn voet pas neer terwijl ik de ondergrond probeer te ”grijpen” en naar achter te trekken.

Samenvatting Techniek

Okay. Dus als ik ren probeer ik zoveel mogelijk Bretta na te doen. Met in mijn hoofd het naar voren vallen en het naar achter trekken van de grond. Uiteraard probeer ik er voor te zorgen dan mijn gewicht voornamelijk door mijn voorvoet wordt gedragen. Ik probeer regelmatig nieuwe dingen die ik in een video heb gevonden. Het is bizar hoeveel invloed een bepaald focus punt je hele lopen veranderd. Het gaat er voor mij om, alle punten in de juiste verhouding te krijgen. Als de verhouding goed is, gaat alles vanzelf. Als de verhouding minder is, voelt het lopen zwaar aan. Wanneer je goed luistert en voelt, kun je vrij snel merken of je ergens sneller, gemakkelijker, of vrijer van gaat lopen.

Voeten harden

Zoals ik heb genoemd in ”Zero Drop” is er naast de techniek nog een 2de missie. Het klaar maken van je voeten. Om je voeten te harden moet je simpelweg heel veel op je blote voeten lopen. Dit heeft 2 redenen. Ten 1ste omdat schoenen alle spieren, pezen en botjes in je voeten inactief hebben gemaakt. Ten 2de omdat schoenen van je voetzool een zielig, slap en kwetsbaar lapje vlees hebben gemaakt.

Dus thuis nooit meer schoenen aan. Ook heb je je schoenen niet nodig als je boodschappen gaat doen. Naar de dierentuin gaat. Of een lange wandeling gaat maken in het bos. Mocht je een relatie hebben met een leuke dame, kan ik uit ervaring zeggen dat je tijdens het winkelen toch beter even iets aan je voeten kan doen:) In het begin kan het best ongemakkelijk zijn. Mensen reageren namelijk erg consequent en veel op iemand die op blote voeten loopt. Je hoort alles en iedereen over je praten. Na een tijd hoor je dit niet meer.

Tijdens het rennen

Je moet heel goed luisteren naar je voeten als je wilt overschakelen naar barefoot running. Je voeten zijn jaren lang verwaarloosd door het dragen van schoenen en moeten wennen aan hun nieuwe taak. Rennen is iets wat je vaker doet. Techniek kun je bijschaven. Maar het rennen op je blote voeten zal een nieuwe ervaring zijn. Je zal je voeten opnieuw moeten leren kennen.

Zo ga je ervaren hoe het is om op een scherp steentje terecht te komen. Op een dennenappel te staan. Hoe warm asfalt kan aanvoelen. Hoe lekker blubber is. Hoe zacht sommige betonnen fietspaden kunnen zijn. Wat ook gaaf is, zijn bepaalde systemen waar je mee geboren bent. Je zult merken dat je gewicht heel snel van je ene been naar je ander been overgebracht wordt als je op iets scherps landt. Zo ga ik ook nooit door mijn enkel. Omdat mijn lichaam, zonder schoenen, veel sneller door heeft of mijn voet juist op de ondergrond terecht komt.

Het is wel heel belangrijk om klein te beginnen. Zoals ik eerder schreef kon ik al gemakkelijk 10 km rennen. Het is dan erg moeilijk om een stukje van 2 km op je blote voeten aan te houden. Je loopt dan snel te ver.

Na het rennen

In het begin voelden mijn voeten vaak beurs en warm aan wanneer ik weer thuis was. Ook tijdens de nacht in bed waren ze dan vaak nog wat opgezet, warm en tintelend. Ook de volgende dag kon dit aanhouden. Nu is dat niet meer zo. Nu herstellen mijn voeten heel snel en schrikken ze ook niet meer van 10 km rennen.

Wat wel heel belangrijk is, is dat je niet meteen warm gaat douchen. Dit is niet goed voor je voeten. Het kan blaarvorming bevorderen/versnellen. Ik deed, vooral in het begin, mijn voeten in een teiltje koud water. Zo kunnen de afvalstoffen goed weg. Koelt de voet lekker af. En kun je ze schoon poetsen. Ander voordeel is dat je zo ook de doorbloeding van je voeten verbetert/traint. Wat uiteraard goed is voor het beter worden in het lopen op blote voeten.

Onderstaande foto is 3 minuten na het rennen van 12 km, waarvan de helft door het bos en de andere helft over verharde wegen, gemaakt.

Koud douchen

de laatste jaren stap ik na een paar minuten uitzweten gewoon onder de koude douche. Zo train ik niet alleen de doorbloeding van mijn voeten, maar van mijn hele lijf. En er zijn nog veel meer voordelen aan koud douchen dan alleen het trainen van je vaten. Zie volgende video voor een van de kortste samenvattingen van de voordelen van koud douchen.

Een andere reden voor mij om koud te douchen is het besparen van water. Een gemiddeld persoon doucht 9 minuten en gebruikt daarbij 66 liter water. 9 minuten is lang als het water ijskoud is. Ik douche gemiddeld 3 minuten en bespaar daarmee 44 liter per keer. Dat is ruim 16.000 liter per jaar! En dan bespaar ik natuurlijk ook nog 100% gas voor het niet opwarmen van het water.

Blog

***

29 Aug 2019

Net terug van Terschelling. Doel was om in 2 weken 100 km op mijn blote voeten te lopen. Uiteindelijk heb ik er 76 km gelopen.

***

02 Aug 2019

Begonnen met het bijhouden van deze website.

© copyright www.making.nl | ite@making.nl